• Heel AV Droogverhurend Nederland op 1 plek
  Biedt ook je materiaal aan!
  Meer informatie
IT Geluid Communicatie Kabels Licht Sets Rigging Special FX Video Conference Diversen Decor & Stage

Marktonderzoek onderstreept visie en potentie Rent Around

Joost Maris heeft onlangs een jarenlang marktonderzoek afgerond waarvan
de cijfers het potentieel van zijn Rent Around nog eens onderstrepen. Rent
Around, een collectieve verhuurwebshop speciaal voor AV verhuurbedrijven,
wil voor AV professionals het verhuuraanbod in Nederland transparant maken
en de handel een stukje efficiënter. “Er zijn in Nederland meer verhuurbedrijven dan
bakkers, het is goed om daar lijn in aan te brengen”, aldus Maris.

“Het waren pittige jaren waarin we veel geleerd hebben. Nu is het tijd om wat te doen met de uitkomsten”, aldus een glunderende Joost Maris wanneer hem wordt gevraagd naar de resultaten van zijn marktonderzoek. Hij interviewde tientallen bedrijven en kreeg de cijfers ‘honderden keren’ bevestigd. “Op basis daarvan durf ik ook te beweren dat het klopt en dat dit inderdaad de cijfers zijn die de AV verhuurmarkt goed uiteenzetten.”

CIJFERS
Voor de gemiddelde omzetcijfers van de verhuurbedrijven in de AV markt verwijzen we graag naar het schema elders in dit verhaal,  maar wat in ieder geval is gebleken is dat er zo’n 3500 verhuurbedrijven zijn in Nederland, die variëren van eenmanszaken tot de écht grote bedrijven met meer dan 25 man personeel. Samen hebben ze een jaaromzet van bijna 676 miljoen euro, waarvan ruim 160 miljoen voortkomt uit droogverhuur en bijna 394 miljoen uit productieverhuur. De resterende 123 miljoen komt voort uit overige activiteiten. In totaal zijn zo’n 40.000 mensen actief in de markt, zijn er negentien AV-medewerker opleidingen en betrekken meer dan 400 afgestudeerden jaarlijks de markt. De afzetmarkt bestaat uit ongeveer 50.000 events en concerten, meer dan 750 festivals (3000+ bezoekers), 50.000 theatervoorstellingen, 500 beurzen, 400 sportevenementen en meer dan 70.000 bruiloften. Het aantal corporate events en buitenpodia tijdens bijvoorbeeld nationale feestdagen is lastig te bepalen en dus niet meegenomen in het overzicht.

Maris heeft heel veel tijd en energie gestoken in zijn onderzoek en de cijfers wekken dan ook veel interesse, merkt hij. “Eén van de dingen die opvallen is bijvoorbeeld dat het
verschil tussen droogverhuur en productieverhuur tegenwoordig relatief klein is. Droogverhuur zet nu gemiddeld iets minder dan de helft van de productieverhuur om. Vijf jaar geleden was dat gat nog vele malen groter.” Maris voorziet dat droogverhuur in de komende jaren alsmaar groter zal worden. “Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 1500 fabrikanten die AV materialen fabriceren. Hierdoor is het aanbod in AV materiaal meer divers dan ooit. Door het opkomende aantal ontwerpers is de vraag naar AV materiaal ook alsmaar diverser. Dat is precies waar ik met Rent Around op wil inspringen.”

Ondanks zijn jonge leeftijd (24 jaar) is Maris verre van onbekend met de markt “Ook ik ben begonnen met ‘Feestje bestellen? Even Joost bellen!’ De techniek trok me alleen meer als het feestje. Drie jaar lang heb ik gewerkt voor een verhuurbedrijf, vervolgens 3 jaar als verkoper van Feedback Apeldoorn op de PA & Licht afdeling en daarna drie jaar
commercieel buitendienst medewerker en console specialist bij Fairlight. Nu ben ik zo’n
2,5 jaar voor mezelf bezig. Verhuur heb ik er in die tijd altijd naast gedaan.”

GEEN CONCURRENT
Waar Rent Around 1.0 vooral een ‘vraag en aanbod platform’ was, is Rent Around 2.0 een collectieve verhuurwebshop. Het is eigenlijk een database in een mooi jasje. Vanuit die database kunnen professionele AV verhuurders hun spullen aanbieden. Maris: “Voor elk product dat aangeboden wordt, maken wij een productpagina. Deze bestaat minimaal uit een productnaam, specificatieveld en afbeelding. De verhuurders achter dat product worden in die productpagina weergegeven, de dichtstbijzijnde bovenaan. Zo kan iemand die een bepaald product zoekt, dat altijd wel ergens in zijn omgeving halen, of in ieder geval op de dichtstbijzijnde locatie.” Rent Around maakt op die manier het AV Verhuuraanbod transparant. “Het uiteindelijke doel is om een database te realiseren die alternatieven kan genereren en dan niet voor maar één product tegelijk. “Hoe geweldig zou het zijn als Rent Around kan zeggen: ‘dit ontwerp kunnen we tot zover invullen met jouw materiaal en klik hier om de rest in te huren’? Ik wil met Rent Around overigens nooit direct naar de eindgebruiker stappen en ben dus ook zeker geen concurrent voor de verhuurders. Rent Around is een partner, een online tool die de AV Verhuurmarkt naar de 21e eeuw tilt en het voor elke AV verhuurder mogelijk maakt om gebruik te maken van de nieuwe technieken.”

PLAATJE
Ook interessant zijn de bevindingen die Maris deed toen hij de AV opleidingen in ons land bezocht. “Daar leerde ik dat zo’n vier- tot vijfhonderd mensen jaarlijks de markt betrekken. Als je dan vraagt wat ze na de opleiding willen gaan doen, dan is zo’n 40% gemotiveerd om door te zetten en 40% dáárvan wil een eigen onderneming gaan opzetten. Opvallend genoeg niet meer zozeer als verhuurder. Bezig zijn met de voorbereidende fase, zoals ontwerpen, is veel populairder.” Volgens Maris zie je zelfs dat veel jongens daar tijdens de opleiding al wat handel in hebben. Het resultaat van dat alles is volgens Maris helder: “Verplaats jezelf in een student Evenementmanagement van tegenwoordig: die is nu al gewend om een compleet ontwerp af te nemen. Die is niet een materiaallijst aan het bespreken waarbij hij zijn verbeelding moet gebruiken, die bespreekt een ontwerp tot in detail. Dit betekent dat je als AV verhuurder straks ook in staat moet zijn om zo’n ontwerp te kunnen leveren, tenzij je genoegen neemt met de rol als aannemer. Ik wil het voor elke verhuur der mogelijk maken om een ‘plaatje’ te kunnen blijven verkopen. Rent Around moet ook een database worden met ontwerpen erin, zodat een verhuurbedrijf dat uiteindelijk kan verkopen aan zijn klant terwijl de ontwerper er ook nog een leuke cent aan verdiend.”

FLEXIBEL
Voor Joost Maris is het zaak om verhuurbedrijven te overtuigen van het feit dat ze hun spullen óók moeten aanbieden via Rent Around. “Moeilijk is dat vaak niet. De oude garde is vaak eerst sceptisch, de jonge honden zijn vrijwel direct enthousiast. Ongeveer de helft van de bedrijven die ik bezoek tekent. Het wekt vertrouwen bij verhuurders wanneer ik duidelijk maak dat Rent Around richt zich puur en alleen richt op de professionele B2B AV Verhuurmarkt. Bovendien realiseren veel verhuurders zich dat een beetje verhuurder, aangeeft wat hij verhuurd. Rent Around is daarvoor een ideale tool.” Voor het geld hoeven de verhuurderbedrijven het volgens Maris ook niet te laten: “Voor eenmalig vierhonderd euro kunnen ze al hun materiaal aanbieden via Rent Around. Ik upload voor hen dan alle
producten. Daarna is er 3% commissie over alles dat wordt afgerekend via Rent Around. De aanbieder die het dichtst in de buurt zit, staat bovenaan in de zoekopdrachten. Wat dat betreft hebben we ons verplaatst in de huurder.” Rent Around is niet alleen een fraaie showroom, het is ook meteen een kassa. “Een huurder vult zijn winkelwagen en de prijs wordt gecalculeerd op basis van de staffels van de verhuurder. Wanneer de verhuurder akkoord is gegaan met het huurverzoek, kan hij de huurder een netto korting geven en kan daarna de huurder afrekenen. Binnen 24 uur staat het geld op je rekening! Geen offerte, geen debiteurenstand en amper factureerwerk.”

HEEL WAT TE GAAN
“Soms zijn mensen bang dat er prijzenoorlog zal uitbreken, maar dat is niet het geval”, vertelt Joost. “Je ziet juist dat er uiteindelijk meer structuur komt in de prijsberekening. Er is geen gouden calculatie voor het opmaken van een verhuurprijs. Door Rent Around is er in ieder geval de mogelijkheid om de eigen verhuurprijs te vergelijken met die van een ander. Daarnaast is staffelkorting van een immense invloed op de totaalprijs en de staffelkortingen van de verhuurders publiceren we expres niet. Alleen de brutoprijs wordt aangegeven.” Inmiddels zijn er zoals gezegd zo’n 190 bedrijven die hun producten aanbieden op www.rentaround.nl. Daaronder ook bekende namen als Bano, MK2 Audiovisueel en Purple Group, om er maar een paar te noemen. “Het enthousiasme is af te lezen aan Joost maar wanneer het gaat om het formaat van het klantenbestand is hij behouden. “Bijna 190 bedrijven klinkt natuurlijk leuk, maar aangezien er 3500 verhuurbedrijven zijn, heb ik ook nog heel wat bedrijven te bezoeken. Maar toch, die 190 bedrijven vertegenwoordigen wel een marktaandeel van zo’n 30%.”

GROEIFASE
Op de vraag waar Rent Around op dit moment staat, reageert Joost Maris vol vertrouwen: “Dat is de groeifase, een start-up is het al niet meer. Alle lijnen staan omhoog: de bezoekersaantallen, de bedrijven die lid zijn, de aangeboden producten, een gerealiseerde koppeling met Rentman en koppelingen met andere planningsystemen zitten in de pen. De markt mag dan misschien groot zijn, het wereldje is klein. Bedrijven huren regelmatig bij elkaar omdat ze elkaar de handel gunnen, maar nog veel belangrijker: ze weten dat de gelijkgestemde ondernemer een keer bij ze terugkomt om materiaal te huren. Bij elkaar huren is daar door op den duur goedkoper en ook nog eens veel gezelliger.”

OMZETCIJFERS

Segment

Gem. omzet per onderneming

Droogverhuur

Productieverhuur

Overige activiteiten

Aantal bedrijven

Marktaandeel

A1

23M

23M

0

0

2

6,8%

A2

5,9M

846K

4,3M

705K

20

17,4%

B

2,8M

479K

1,8M

529K

38

15,7%

C

1,4M

258K

885K

258K

43

8,9%

D

630K

205K

238K

188K

86

8%

E

160K

26K

88K

46K

311

7,4%

F

134K

19K

86K

26K

1250

24,7%

G

43K

11K

26K

6K

1750

11,1%

 
 • Totale omzet: €676.477.500,-
 • Totale omzet droogverhuur: €160.079.570,-
 • Totale omzet productieverhuur: €393.469.865
 • Totale omzet overige activiteiten: € 122.928.065,-

Segmentdefinitie:
 • A1 = als A2, maar alleen droogverhuur
 • A2 = Ondern. + Min. 25 FTE
 • B = Ondern. + Min. 10 FTE
 • C = Ondern. + Min. 5 FTE
 • D = Ondern. + Min. 2 FTE
 • E = Ondern. met 1 FTE
 • F = Fulltime ondernemer
 • G = Parttime ondernemer